Gestel en Gestel in het Stadsmuseum

Gestel en Gestel in het Stadsmuseum

Met veertien deelnemers namen leden van de Kunstkring Woerden met partners deel aan de door het Stadsmuseum georganiseerde rondleiding langs de expositie: Gestel en Gestel, schilders en drukkers.
Oscar, vrijwilliger bij het museum, vertelde eerst uitgebreid over het in de maand oktober tentoongestelde schilderij over het beleg van Woerden in 1575. Tegenover het schilderij werd een toelichting gegeven bij de lithopers, bijna een kopie van het exemplaar wat bij de Kunstkring staat.

Er volgde een rondgang door de vier expositieruimtes waar een goed beeld van de familie van Leo Gestel werd gegeven. We kregen een goede inkijk in de professionele drukkerij van oom Dimmen, de broer van Leo Gestel’s vader. Dimmen was tekenaar, schilder en lithograaf. De drukkerij verzorgde onder meer affiches voor de eerste gloeilampen van Philips Eindhoven en ook van sigarenbandjes zijn ze bekend geworden.
Dimmen Gestel was net als neef Leo ook erg getalenteerd, zo bleek uit verschillende werken van hem. Leo trok in zijn jeugd vaak met zijn oom het veld in om het echte buitenwerk te tekenen en te schilderen.

 

De expositie is een aanrader. Er zijn nog veel mogelijkheden voor een rondleiding. Zie de link: https://www.stadsmuseumwoerden.nl/agenda/gratis-rondleidingen-gestel-gestel