Hans Hagen

Hans Hagen (1944)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tussen 1970 en 1978 volgde ik in Amsterdam, Utrecht (Artibus) en Maastricht cursussen tekenen en schilderen en bedacht daarna: dat moet ik later meer doen. Maar tijdens mijn werkende leven is dat er toch niet van gekomen. Pas daarna, vanaf november 2006, ben ik begonnen om dat oude ideaal kunnen realiseren.
Het was natuurlijk niet direct duidelijk wat ik precies wilde en al zoekende heb ik mijn weg gevonden. En dat zoekproces, dat zal wel altijd zo blijven. Meestal werk ik thuis in mijn tot atelier omgevormde studeerkamer. Daarnaast ben ik actief betrokken bij de Kunstkring Woerden en werk ik sinds de nazomer van 2008 met enkele collega’s samen in de 5-koppige groep KURK.
Mijn schilderijen en tekeningen zijn in het algemeen figuratief met af en toe een neiging tot abstractie. Meestal zijn het realistische voorstellingen die zijn voortgekomen uit concrete waarnemingen, maar soms domineert de fantasie of hebben ze een wat surrealistisch tintje.
Inspiratie vind ik bijna overal wel: in de directe omgeving, in contacten met mensen, op reis, in de natuur, maar ook via het nieuws, de krant, de literatuur of belangrijke persoonlijke ervaringen. De onderwerpen of thema’s die het meest aan de orde komen zijn: portretten, natuur, van heel klein tot en met het universum, en verder de bebouwde omgeving en de eigen fantasie.
Mijn favoriete materiaal is met olieverf en ook wel potlood, maar soms worden andere technieken gebruikt.