Leo Gestel

Programma onthulling beeld van Leo Gestel op 17 juni 2015

Wij nodigen u van harte uit voor de feestelijke onthulling van de bronzen portretkop van Leo Gestel (1881-1941). Deze is vervaardigd door beeldhouwer Judith Pfaeltzer in opdracht van de Kunstkring Woerden als geschenk aan de bevolking van Woerden. Het beeld krijgt een plaats in de kerktuin tussen de Petruskerk en het Stadsmuseum in Woerden.
De onthulling heeft plaats op woensdag 17 juni 2015 om 15.00 uur in de Petruskerk aan het Kerkplein in Woerden.

PROGRAMMA
14.30 uur
Petruskerk open
15.00 uur
Welkom door Hans Hagen oud-voorzitter Kunstkring Woerden en initiatiefnemer van het beeld
Jan Rudolph de Lorm, directeur museumzaken Singer Laren, spreekt over Leo Gestel
Jan Teeuwisse, directeur Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, spreekt over Judith Pfaeltzer
15.40 uur
Onthulling beeld door kunsthandelaar en Gestelkenner Ivo Bouwman en burgemeester Victor Molkenboer. Daarbij spreekt Bouwman over zijn al jarenlange passie voor het werk van Gestel en Molkenboer neemt het beeld in ontvangst namens de bevolking van Woerden
Slotwoord door Theo Aarsen voorzitter Kunstkring Woerden
16.00 uur
Drankje inde kerktuin (bij goed weer) of in het Stadsmuseum Woerden
Het programma wordt omlijst door muziek en enkele voordrachten uit brieven en aantekeningen van Gestel.

Totstandkoming
De Kunstenaarsvereniging Woerden nam eind vorig jaar het initiatief om een beeld van de in Woerden geboren kunstenaar Leo Gestel (1881-1941) te plaatsen in het plantsoen tussen de Hervormde Kerk en het Stadsmuseum. De fondsenwerving daarvoor is inmiddels succesvol verlopen.

De Kunstenaarsvereniging verleende de opdracht aan beeldhouwer Judith Pfaeltzer. Het is een bronzen kop geworden.

Leo Gestel had een markant voorkomen en was een sterke persoonlijkheid, iets wat voor een beeldhouwer prettige uitgangspunten zijn. Mevrouw Pfaeltzer: “Ik verdiepte me eerst in de persoon Leo Gestel. Wat was hij voor een man? Welke opvattingen had hij? Wat gebeurde er in zijn leven? Daarna maakte ik een gipsen ontwerp”. Na goedkeuring door de opdrachtgever is het door een bronsgieter in brons gegoten. Daarna zorgde mevrouw Pfaeltzer voor het patineren.

Achtergrond van deze opdracht
De kunstenaarsvereniging, in de persoon van voorzitter Hans Hagen, is van mening dat het een stad siert als daar beelden te vinden zijn van beroemde of verdienstelijke plaatsgenoten. In Woerden ontbrak het aan zo’n beeld, hoewel in de geschiedenis wel degelijk dergelijke personen te vinden zijn. Leo Gestel is zo iemand. Geboren in Woerden in het gezin van de huis- en decoratieschilder Willem Gestel groeide hij in de eerste helft van de 20ste eeuw uit tot een van de beroemdste kunstenaars van Nederland. In vooruitstrevendheid was hij vergelijkbaar met Mondriaan en Jan Sluijters, en zijn werk vertoont een buitengewone variatie met constante kwaliteit. Gestel woonde vele jaren in Amsterdam, Bergen en Blaricum, maar bleef zijn familie in Woerden trouw bezoeken. Bovendien tekende en schilderde hij de nodige stadsgezichten in Woerden en landschappen in de omgeving.

Beeldhouwer Judith Pfaeltzer
Pfaeltzer geldt als een van de betere beeldhouwers van Nederland als het gaat om standbeelden en portretkoppen. Na deskundig advies te hebben ingewonnen en na een rondgang langs verschillende beeldhouwers die voor de opdracht in aanmerking kwamen, kwam zij als beste uit de bus. Een van Pfaeltzers recente opdrachten betrof een buste van een 19de-eeuwse vredesactiviste voor het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag. Zij is werkzaam in Amsterdam.