Marion van der Veen

Marion van der Veen (1957)marionvanveen010

Plantaardige vormgeving/Erkend bloemsierkunstenaar/docente
Van jongs af aan ben ik gefascineerd door de schoonheid van het plantaardige. In 1996 heb ik de stap genomen deze interesse beroepsmatig te combineren met het creatieve en daar voor een aantal studies gevolgd. Na het volgen van een docentenopleiding heb ik mei 2004 een Proeve van Meesterschap afgelegd, de hoogst bereikbare titel in de Bloemsierkunst.
Mijn werk is heel divers, zowel wat betreft het materiaalgebruik als de vormgeving en gebruikte technieken.
Ik werk graag met gedroogd materiaal voor langer houdbare objecten.
Geregeld wordt fijn en kwetsbaar materiaal gebruikt, waarvan de verwerking een hoge concentratie vergt. Soms gaat daarbij mijn aandacht naar de details van ogenschijnlijk oninteressante planten op straat en in de berm waaraan een ieder elke dag letterlijk voorbij loopt. Door plantendelen in een ritme te plaatsen wordt hun schoonheid a.h.w. uitvergroot en onder de aandacht gebracht.
Ook  wordt er wel gekozen voor bv. gedroogde (rozen)blaadjes zwevend in een takken constructie, tweedimensionale plantaardige wanddecoraties (van klein tot manshoog) al dan niet in lijsten, handgeschept papier in combinatie met zaadpluis en objecten van judaspenning.
Van het begin af aan zitten er geregeld textiele elementen in mijn werk.
M.b.t. de technieken wordt vaak gebruik gemaakt van (meestal milieuvriendelijke) lijm, mijn specialisme. Er wordt zowel ruimtelijk als tweedimensionaal gewerkt.
Mijn werkstukken krijgen zelden of nooit een titel. Ook geef ik er geen verklaring bij.
Zij zijn een weerspiegeling van mijn gevoel, mijn  wezen. Ik hoop dat ik met mijn werk het respect dat ik voor de plantenwereld heb over kan brengen op de toeschouwer. Ik wil mensen inspireren en laten nadenken door het plantaardige op een andere manier te laten zien.
Mijn werk is zeer geschikt voor een semi-permanente decoratie van bedrijfsruimten (bv. een ontvangsthal of vergaderzaal), maar in aangepast formaat zijn de werken ook voor particulieren heel aantrekkelijk.