Weven

Weven, kunst of een kunstje ?

Er konden weinig stoelen meer bij in het atelier van de Kunstkring. Rieneke Kloet (voorzitter van de Weefkring Woerden) bracht samen met Koos de Wachter een interessante inleiding over weefkunst. Aan de hand van een weefgetouw vertelden ze uitgebreid over de techniek van het weven en lieten ze zien hoe het in zijn werk gaat. Best tijdrovend en ingewikkeld. Voor de meesten van de aanwezigen bleef weven toch wel een beetje een wonder.

Rieneke en Koos sloten met hun verhaal over creativiteit, vakmanschap, ambacht, passie en volharding naadloos aan bij de creatieve ambities van de aanwezigen. Rieneke liet prachtig werk zien waarin bijzondere kleurcombinaties waren verwerkt en waarin verschillende technieken waren gebruikt. Koos, de enige man bij de weefkring, vertelde over grensverleggende vormen bij het weven. Zijn technische achtergrond en liefde voor de wiskunde komen hem daarbij goed van pas en dat verwerkte hij in zijn weefkunst.

De Weefkring Woerden is actief vanaf de jaren zeventig en bestaat op dit moment uit een elftal wevers en weefsters uit Woerden en omgeving. Ze komen maandelijks bijeen. Het meegebrachte weefwerk wordt dan besproken en advies wordt gegeven over ontwerp, techniek en materiaalkeuze. Daarmee wordt gewerkt aan een steeds betere, ook creatieve, kwaliteit.

In de afgelopen jaren werd een flink aantal exposities verzorgd. Exposities waren er in het Stadsmuseum, in de bibliotheken van Roelofarendsveen, ter Aar, Montfoort, Woerden en Harmelen, in het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden en in het Provinciehuis van Utrecht. De laatste expositie vond plaats op 16 mei tot en met 21 mei (Pinksteren) in de expositieruimte van Salon Nienke in Zegveld.

Het was een boeiende en leerzame avond bij de Kunstkring Woerden. Deze avond was in verband met de ANBI-status ook toegankelijk voor niet-leden.