In Memoriam Hans van Ommeren
door Carol · 3 januari 2019
Op 20 december jl. overleed Hans van Ommeren.
Hans was bijna 45 jaar lid van onze vereniging. Vanaf het allereerste begin was hij met zijn fotografisch werk erg actief op exposities.
Hans ontwikkelde zich als jonge fotograaf eerst onder leiding van Jaap van der Vooren en later onder leiding van Max Koot als een echt grote vakman.
Met zijn werk kreeg hij internationale erkenning in 2001 met de Hasselblad Master in 2001, met de Kodas USA Commercial & Advertising Photo Award en de Hahnemuhle Phone Fine Art Wettbewerb 2012.
De laatste jaren ontwikkelde hij met eigen lenzen een geheel nieuw fenomeen in de fotografie: impressionisme. Hij zei weleens “Ik wil fotograferen zoals de vroegere impressionisten schilderden”. In zijn atelier konden we de voorbeelden daarvan zien. Ook zijn project Dreamscape met Gerrit Luidinga over “Troostbomen” getuigt daarvan.
Voor de creatieve ontwikkeling van onze leden heeft Hans veel betekend. Soms was de eerste kennismaking via een cursus op de Volksuniversiteit, anderen volgden stage bij hem, kregen uitvoerig advies, kregen in zijn studio les in fotobewerkingsprogramma’s of lieten foto’s op bijzondere wijze afdrukken. Hoewel hij in de laatste jaren nog met veel andere projecten Woerden en Naarden en daarnaast met een eigen muziekopleiding bezig was, stond hij steeds voor iedereen klaar. Soms was alleen een praatje met een kop koffie een bijzonder moment in zijn studio.
Twee maanden geleden nog was hij met een delegatie van de Kunstkring op bezoek bij Ido Vunderink bij het schilderij “Het Groene Hart”.
In Woerden genoot Hans veel bekendheid. Hij was naast veel andere activiteiten betrokken bij mooie fotografieprojecten. Zo liet hij ‘Schuldige Plekken’ uit de oorlog herbeleven door foto’s met uitleg uit de tweede wereldoorlog te laten herleven met stadswandelingen op 4 en 5 mei 2015. Hij zette zich vol overgave in voor foto exposities in de gewelven van Kasteel Woerden, waarmee hij de Woerdense Cultuurprijs won. Daarnaast verzorgde hij de reproducties van Leo Gestel die in de stad hangen. Ook hiervoor is een stadswandeling opgezet. Zo worden we iedere dag in Woerden aan hem herinnerd.
Hij had ook idealen voor de toekomst. Ooit zou er een Fotomuseum in Woerden gehuisvest moeten worden. Hij stak daar veel energie in, maar het moet er nog van komen. Op het vlak van muziek had hij eveneens idealen. Hij kon enthousiast vertellen over de Robert F.W Bruinsma Stichting in Naarden waar hij als bestuurslid de creatieve kant behartigde. Deze Stichting heeft tot doel jonge mensen creatief en financieel te ondersteunen in hun piano-opleiding. Hiervoor was in de Andreaskerk in Naarden een opleidingsinstituut opgericht.
Ook zij zullen zijn stuwende kracht missen.
We verliezen met hem een bijzonder mens. Hij werd 70 jaar.
Theo Aarsen,
voorzitter Kunstkring Woerden
Dag Theo, wat een mooi bericht schrijf je over Hans. Het is het eerste bericht na zijn dood wat memoriseert aan de jaren in Naarden. Het doet me zoveel goed! Ik ben Hankie, de afgelopen tien jaar vriendin van Hans. Samen hebben we hard gewerkt aan ons project hier, het steunen van jong pianotalent en het verbouwen van de voormalige Andreaskerk.
En ja, wij missen zijn creativiteit enorm! Theo, ik ben enorm bezig met de nalatenschap van Hans zijn werk. Wellicht is het fijn elkaar eens te ontmoeten.
Hartelijke groet, Hankie