Relatie tussen religie en kunst
door Theo Aarsen · 27 september 2020
Het eerste Kunst-café van de Kunstkring was gewijd aan het thema "Religie en Kunst"
Inleider Peter Bakker uit Linschoten wist de aanwezigen met een levendig verhaal uitermate te boeien over het ontstaan en de betekenis van religie. Aan de hand van tal van voorbeelden liet hij zien hoe door de eeuwen heen de religie de kunst heeft beïnvloed. Zo waren de eerste kunstuitingen van de mens waarschijnlijk uitingen van een religieus besef van de hen omringende goden. Later had de Kerk een dominante invloed op de kunst. Met de opkomst van de moderne samenleving verliest de Kerk haar invloed. Dat betekende echter niet dat de religie geen invloed meer had op de kunst. Integendeel, in de moderne kunst blijken religie en spiritualiteit een belangrijke bron van inspiratie voor vele kunstenaar te zijn, met een grote dynamiek in religieuze beleving en een veelzijdigheid aan religieuze thema’s. Peter toonde aan de hand van prachtige schilderijen overeenkomsten tussen de middeleeuwse religieuze kunst en hedendaagse. Aan het eind van de lezing werd nog ingegaan op wat religie en kunst met elkaar gemeen hebben, namelijk dat ze een emotie kunnen oproepen die de mens helemaal in beslag kan nemen. Als afsluiting had Peter gekozen voor een bijzonder werk van Casper David Friedrich.
De lezing was, zo zei een van de aanwezigen, een tipje van de sluier van het leven en het was heel leuk om daar even onderdoor te kunnen kijken.
Peter Bakker studeerde in Amsterdam biochemie en filosofie. Na een werkzaam leven op het terrein van de biomedische wetenschappen en in latere instantie op dat van het beleid t.a.v. het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek volgde hij na zijn vervroegde pensionering de verkorte bachelorsstudie Religiestudies aan de universiteit van Nijmegen.
Een goed begin van het seizoen. Een zoektocht naar onze bron !
Als gevolg van de coronamaatregelen kon er maar een beperkt aantal aanwezigen zijn inleiding in het atelier aan de Edisonweg volgen. De kunstcafé is toegankelijk voor leden en niet-leden, mits de aanwezigheid tevoren is opgegeven.
Het kunstcafé van 30 oktober is gewijd aan Rothko en van 27 november aan de invloed van watersnoodrampen op kunst en cultuur.